De Kracht van Rotterdam stopt

Vanaf de start van De Kracht van Rotterdam (DKVR) was de ambitie een meer menselijk en ‘echt’ beeld van de stad te schetsen. DKVR gaf daarom vanaf 2012 ieder jaar twaalf jonge Rotterdamse fotografen  opdracht om ieder een deel van de stad te fotograferen. Elk jaar werden dezelfde wijken vastgelegd op verschillende tijdstippen en in verschillende jaargetijden. DKVR heeft daarmee 80 Rotterdamse fotografen opdrachten verleend, begeleid en hun fotografiecarrière een boost gegeven, waaronder Khalid Amakran, Willem de Kam, Harmen Meinsma, Tarona Leonora, Dennis Wisse, Wouter le Duc, Eli Dijkers, Salih Kiliç, Folkert Koelewijn, Stacii Samidin, Marwan Magroun, Dana Romina Tietjen en Sanne Donders.

 

Om de foto’s die zij maakten aan de Rotterdammers te laten zien werden de foto’s jaarlijks met de stadstentoonstelling op verschillende plekken in de stad op groot formaat vertoond. Ze waren onder andere te zien op het Schouwburgplein, het Melanchthonviaduct, het Oleanderplein, de Oldegaarde, het gebouw van DCMR, het Nieuwe Instituut, in metrostation Dijkzigt en naast Hogeschool Inholland.

 

Anne Bloemendaal, oprichter De Kracht van Rotterdam: “Ik ben ongelofelijk trots op de 80 fotografen van De Kracht van Rotterdam die hebben laten zien dat er zoveel verschillende manieren zijn om naar de stad te kijken. Door iedereen in beeld te brengen en te houden, dragen fotografen bij aan een completer beeld. Ik hoop dat de verschillende media, musea en andere opdrachtgevers deze en andere jonge fotografen blijven betrekken bij het vertellen van verhalen. Want alleen door ander beeld toe te voegen, kan je een beeld veranderen”.

 

In 2018 werd het Rotterdams Beeldfonds, als onderdeel van DKVR, opgericht om bestaand beeld beter zichtbaar te maken en documentaire fotografieopdrachten uit te voeren. Deze opdrachten werden betaald door overheid en bedrijven. Voorbeelden hiervan zijn ‘Ik ben 13’ samen met het Erasmus MC en Generation R, wat leidde tot een tentoonstelling in de Kunsthal, ‘Move Over I’m Next’ in opdracht van Rotterdam Make it Happen en ‘Ik wil verder’ in samenwerking met Zadkine.

 

Vanaf de start van DKVR in 2012 was de ambitie om het project op eigen benen te laten staan. In 2019 werd duidelijk dat dit doel niet zou worden behaald. Met verschillende partijen in de stad zijn gesprekken gevoerd over een overname van de jaarlijkse fotografiewedstrijd. Er was uiteindelijk geen partij met plannen die voldoende aansloten op de originele doelen en opzet. Het bestuur besloot daarom de stichting in 2020 op te heffen en het archief zo goed mogelijk te bewaren voor de toekomst.

 

Eind 2019 heeft oprichter en directeur van de stichting Anne Bloemendaal afscheid genomen. Het bestuur van DKVR is blij dat zij het Rotterdams Beeldfonds heeft overgenomen binnen haar eigen bedrijf ‘Flowerdales’ om het zo in de toekomst verder te kunnen ontwikkelen. De naam ‘De Kracht van Rotterdam’ en het beeldmerk zijn overgenomen door Stichting De Verre Bergen.

 

Het bestuur van DKVR is het stadsarchief dankbaar dat zij de waarde van de bijzondere foto’s voor de stad erkent en wil bewaren en beschikbaar stellen als onderdeel van het verhaal van de stad.

 

Jantje Steenhuis, gemeentearchivaris Stadsarchief Rotterdam: “Het Stadsarchief Rotterdam is de archiefbewaarplaats van bronnen over de geschiedenis van Rotterdam, waar iedereen terecht kan voor informatie over de stad en haar bewoners. Het oudste stuk komt uit 1201 en de jongste toevoeging is de collectie van ‘De Kracht van Rotterdam’. De foto’s vertellen een kleurrijk en bijzonder verhaal over Rotterdamse mensen en Rotterdamse wijken in al hun diversiteit, en mogen daarom niet missen in het archief. Met de toevoeging van De Kracht van Rotterdam’ verrijken wij de stadscollectie met werk van talentvolle jonge Rotterdamse fotografen en voegen we nieuwe verhalen toe aan het archief van de stad”.

 

Stichting De Verre Bergen bedankt de fotografen, Anne Bloemendaal, Femke Ijsinga-Van Boxsel, communicatiemedewerkers, curatoren, de bestuursleden en alle andere betrokkenen voor de samenwerking, de passie waarmee zij werkten aan De Kracht van Rotterdam en de mooie beelden die dit opleverde.

 

Cover foto door Malou van den Berg (2016).

 

Foto door Eli Dijkers op de Beukelsbrug (2013).