LeesLab

Een klas vol gemotiveerde lezers

Leesonderwijs dat aansluit bij de belevingswereld van kinderen
Het doel

Vloeiend lezen met begrip

LeesLab is ervan overtuigd dat gemotiveerde lezers veelal meer lezen, beter lezen én beter begrijpen wat ze lezen. De lessen van LeesLab zijn daarom gericht op het geven van betekenisvol en doelbewust leesonderwijs aan leerlingen op Rotterdamse basisscholen. We willen dat leerlingen niet alleen beter worden in technisch en begrijpend lezen, maar ook meer plezier krijgen in lezen en hun wereld vergroten met nieuwe kennis. Met passende thema's, boeiende boeken en inspirerende teksten, gecombineerd met persoonlijke aandacht, maakt LeesLab van lezen een feest en helpt elke leerling optimaal te groeien!
Het aanbod

Leeskilometers maken

Leerlingen in groep 4 en 5 krijgen vijf keer per week leeslessen volgens beproefde methodieken, waarin het maken van leeskilometers én het vergroten van leesplezier centraal staan. De lessen worden gegeven door de eigen leerkracht, die daarbij wordt ondersteund door tutoren. Op deze manier houdt de leerkracht de regie, maar is er ook voor iedere leerling veel ruimte voor interactie en persoonlijke aandacht. De lessen van LeesLab bestaan uit technisch en begrijpend lezen, aangevuld met verrijkende activiteiten gericht op het vergroten van achtergrondkennis.
Het onderzoek

De groei van leerlingen meten

Stichting De Verre Bergen gaat onderzoek doen naar de uitvoering en effectiviteit van LeesLab. In dit onderzoek zullen zowel de implementatie van het programma in de eerste jaren, als de effecten van het programma na implementatie, worden geëvalueerd. Aan de hand van een begin- en eindmeting wordt gevolgd in hoeverre de leerlingen gegroeid zijn in hun leesvaardigheden.

LeesLab is een nieuw programma van Stichting De Verre Bergen dat op dit moment nog volop in ontwikkeling is. Het programma zal in de loop van 2024 van start gaan op de eerste basisscholen in Rotterdam.

 

Meer weten over dit programma?

Marvin

Programma manager

Carlijn

Associate

Sophie

Associate