Rotterdam Vakmanstad in tijden van de Coronacrisis

Dit bericht is een onderdeel van Rotterdam Vakmanstad

De coronacrisis heeft uiteraard ook haar uitwerking op de programma’s van Stichting De Verre Bergen. Gelukkig zien we daar ook veel creativiteit en veerkracht. In een serie korte nieuwsberichten schenken we aandacht aan hoe een aantal programma’s omgaat met de uitdagingen van deze tijd.

 

De coronacrisis zorgde ook bij Rotterdam Vakmanstad voor een omschakeling. In de eerste week na de sluiting van de scholen zijn alle vakdocenten vanuit huis hard aan het werk gegaan met het maken van thuislessen. Korte opdrachten, kookvideo’s, lesinstructies en voorlezen. Alle lessen zijn op de website geplaatst en werden wekelijks via de leerkrachten naar de ouders doorgestuurd. Tot aan de meivakantie zijn er wekelijks nieuwe lessen online gezet. Het was voor Rotterdam Vakmanstad het belangrijkst om op deze manier het contact met de leerlingen te behouden. In bijna elke video kregen de leerlingen een opdracht waarbij ze zelf een foto moesten maken en insturen. Zo werd het contact goed onderhouden. Het was bovendien een bewuste keuze om de vakdocenten de video’s te laten maken, zodat de kinderen de gezichten van hen nog regelmatig konden zien. Nu blijkt dat de opstart daardoor ook makkelijker gaat. In de eerste dagen na de verspreiding van het lesaanbod werden er 340 websitebezoekers gemeten. Daarnaast stuurden de kinderen regelmatig foto’s en berichten naar de vakdocenten om te laten zien wat ze thuis hadden gedaan.

 

Op één van de scholen waar Rotterdam Vakmanstad hun programma ‘’Doen-Denken’’ uitvoert werden dagelijks kinderen opgevangen van ouders in cruciale beroepen. Daar kwamen vier dagen per week de vakdocenten van Vakmanstad een les geven aan de leerlingen. Denk aan lessen als filosofie, tuinles, judo en techniek. Eén van de techniek vakdocenten maakte, bovenop de online lessen, lespakketten die via de leerkracht werden uitgedeeld. Voor moederdag gaf ze werkbladen mee met een moederdag bingo en materialen om thuis een hart-sleutelhanger te maken. Hier werd enthousiast op gereageerd: ‘’Ik wilde je even trots laten zien dat mijn kind de moederdag opdrachtjes ook echt heel leuk heeft uitgevoerd. Dank aan Vakmanstad hiervoor’’. Zie het resultaat hieronder.

 

Rotterdam Vakmanstad heeft de lessen op de meeste scholen inmiddels weer hervat.