Vlaggen die aandacht vragen voor speciale evenementen of gebeurtenissen

Over dit idee

IMG_2044Wie Rotterdam binnenrijdt over de Boompjes, wordt verwelkomd door een zee aan wapperende vlaggen. 225 in totaal. Deze Vlaggenparade is een van de projecten van De Verre Bergen. Alle 193 landen die door de Verenigde Naties zijn erkend, zijn vertegenwoordigd met een vlag. Verder hangen er vlaggen die aandacht vragen voor speciale evenementen of gebeurtenissen: een bijzonder jubileum, nationale feestdagen of herdenkingsdagen.

Wat en waarom

IMG_9027Vlaggen vormen een symbool. Van nationale verbondenheid en cultuur, in oorlog en vrede. Met vlaggen markeren mensen speciale gebeurtenissen: overwinningen, ontdekkingen, festiviteiten. De scheepvaart communiceert ermee: geen schip zo klein of het heeft een vlag.

Aan de rivier

Voor de Vlaggenparade is de oever van de Nieuwe Maas, dichtbij de zeehaven Rotterdam, dan ook een logische plek. De vlaggen zijn dag en nacht verlicht, want nationale vlaggen mogen niet in de duisternis hangen. In de zomer van 2014 wordt een groot deel van de vlaggenmasten vernieuwd. De masten worden aangelicht met xenon grondspots in plaats van de lampen die nu in top staan.

Wereldvlaggencongres

In 2013 werd in Rotterdam het 25ste Wereldvlaggencongres gehouden. Uit de hele wereld kwamen zo’n 140 vlaggenkundigen bij elkaar. De opening was op de Vlaggenparade, uiteraard met het hijsen van de congresvlag, de vlag van de internationale vlaggenkundige federatie en de Nederlandse en Rotterdamse vlaggen.IMG_9088

Neutraal

De Vlaggenparade bestaat sinds 2000. Aanvankelijk werd het project gesponsord door grote bedrijven, maar sinds 2012 heeft De Verre Bergen de exploitatie overgenomen. Daarmee heeft de Vlaggenparade nu een neutrale uitstraling. Er zijn nog wel tal van bedrijven en organisaties die het initiatief als ‘Vriend van’ ondersteunen.