De Kracht van Rotterdam laat de stad zien door de ogen van twaalf jonge, getalenteerde fotografen.

Over dit idee

De Kracht van Rotterdam laat de stad zien door de ogen van twaalf jonge, getalenteerde fotografen. Die maken onalledaagse foto’s van het dagelijks leven in twaalf Rotterdamse wijken. ‘s Ochtends, ’s middags, ’s avonds, ‘s nachts. Het project, dat jaarlijks terugkeert, mondt uit in een stadsexpositie: de twaalf beste foto’s zijn een paar maanden lang zichtbaar voor alle Rotterdammers. In toonaangevende gebouwen zoals De Rotterdam, op flatgebouwen, trams, in het Maasstad Ziekenhuis en op bruggen en pleinen. Meer informatie over de Kracht van Rotterdam vindt u op de website.

Dana Romina Tietjen voor De Kracht van Rotterdam, Overschie 12.00 – 14.00

Dana Romina Tietjen voor De Kracht van Rotterdam, Overschie 12.00 – 14.00

Wat en waarom

Realistische foto’s

De Kracht van Rotterdam toont de stad niet alleen van zijn mooiste en zonnigste kant, maar ook aan de achterkant en in het donker. De glanzende hoogbouw en de beroemde bruggen kennen we nu wel. Deze foto’s gaan over hoe de stad er verder uitziet: jongeren op een voetbalveld of mensen aan het werk in een onbekende straat. Realistische foto’s met of zonder Rotterdammers, uit alle windstreken van de stad.

De wijken in

Elk jaar worden twaalf jonge fotografen (tot 35 jaar) geselecteerd die met hun camera een Rotterdamse wijk intrekken. Een loterij bepaalt welke wijk dat is. De curator geeft hen een opdracht mee ter inspiratie waarna ze in een week tijd op vier verschillende dagdelen fotograferen. Bij elkaar de 24 uur die een dag telt. Een vakjury, waarin ook de curator zitting heeft, selecteert de beste foto die de Krachtprijs wint van 3.500 euro. Vanaf de editie van 2015 kan ook het publiek stemmen op hun favoriete foto. De winnende fotograaf ontvangt voor de publieksprijs 2.000 euro.

Sander van Wettum voor De Kracht van Rotterdam, Feijenoord 00.00 – 02.00

Sander van Wettum voor De Kracht van Rotterdam, Feijenoord 00.00 – 02.00

Stadsexpositie

De beste foto’s komen in de openbare ruimte te hangen. Zo verspreid mogelijk. De foto uit Charlois bijvoorbeeld in Kralingen, die uit Schiebroek in Hoogvliet. Zo leren Rotterdammers elkaar kennen en herkennen. In 2013 waren alle foto’s ook bij elkaar te zien met een overzichtsexpositie in het Nederlands Fotomuseum. De winnende foto’s uit 2016 staan momenteel op het Schouwburgplein.

Sanne Donders voor De Kracht van Rotterdam, IJsselmonde & Beverwaard 02.00 – 04.00

Sanne Donders voor De Kracht van Rotterdam, IJsselmonde & Beverwaard 02.00 – 04.00

Beeldvorming

Anders dan de meeste andere initiatieven waar De Verre Bergen zijn naam aan verbindt is De Kracht van Rotterdam geen grootschalig programma dat een maatschappelijk probleem aanpakt. Toch heeft ook dit fotoproject een maatschappelijk doel: de beeldvorming van de stad verbeteren en Rotterdam op een realistische manier laten zien.

Partijen

De Kracht van Rotterdam is een initiatief van Flowerdales. Stichting De Verre Bergen is de belangrijkste financier van het project. Verschillende partners steunen De Kracht van Rotterdam financieel of op een andere manier. Op die manier wordt het project door een breed scala aan organisaties in de stad gedragen.

De Partners van dit programma zijn:

Flowerdales

Stichting Bevordering van Volkskracht

Job Durafonds

Gemeente Rotterdam

Maasstad Ziekenhuis

Hogeschool Inholland

CBK Rotterdam

Platform P

Open Rotterdam

Erasmus University College

Wooncompas

Parkeren in Rotterdam

DCMR

Kneppelhout Korthals Advocaten

Grant Thornton

Keppelhout Korthals Advocaten

Theater Rotterdam

Hollandse Beelden

Friends For Brands

Het bestuur is als volgt samengesteld:

Olaf van Haperen, partner Kneppelhout Korthals

Maartje Berendsen, Eigenaar van bureau Berendsen

Koos de Wilt, Editor bij het AD

Theo Ostermann, Partner Grant Thorton

Marte van Oort, Programma manager Stichting De Verre Bergen

Harm van Goor, Programma manager a.i. Stichting de Verre Bergen