De zomer van n’COR

Nu de feestelijke afsluiting van Rotterdam Viert De Stad in zicht is, kijken wij terug op de projecten van onze n’COR deelnemers. Met een focus op Rotterdam brachten de deelnemers de diversiteit van haar bewoners en culturele sector aan het licht.

N’COR 2015-2016

Sanne Donders: Grondleggers

In de alledaagse drukte staan weinig mensen stil om met de oudere generatie een gesprek te voeren. Tijdens Grondleggers hebben ‘spoken word’ artiesten Ferwe van Wugt, Melanin Kris, Khalid Amakran, Neusa Gomes en Jordy Dijkshoorn zich echter verdiept in de levens van Ans Straver, Chuch Herenveen, Mohamed Haddouch, Clasien Kramer en Rieneke Grobben. Zij boden met hun odes een verrijkende blik op een generatie die, met liefde, vechtlust en creativiteit, een stad herbouwd heeft. Om bij dit project zoveel mogelijk inwoners te betrekken, kan men verhalen van een eigen ‘grondlegger’ delen op haar facebook pagina. Met behulp van Sanne’s foto’s zijn de voorstellingen als korte filmpjes te zien. Deze heeft zij in wijkcentra, winkels, Museum Rotterdam en in de Doelen tentoongesteld.

De filmpjes zijn nu terug te zien op RTV Rijnmond.

Immanuel Spoor en Sophie Bargmann: KITS

Festival pop-up locatie Club Gem creëerde deze maand een plek waar cross-overs van videoproducties, beeldende kunst en artistieke optredens van relatief onbekend talent uit de stad kon plaatsnemen. Tijdens het evenement KITS, de opening van Club Gem, stond de Nieuwe Binnenweg vol met mensen van alle leeftijden en achtergronden te genieten van het eten en muziek. Binnen speelde kinderen tussen geïnteresseerde partijen die de kunststukken aan de muren kwamen bewonderen. In de maand dat deze ruimte getransformeerd werd naar Club Gem kregen diverse artiesten uit de stad een platform om kunst te vertonen en verkopen; tijdens deze vier weken werden meer dan twintig events en activiteiten georganiseerd. Onder de artiesten tijdens KITS bevonden zich, onder anderen Duane Franklin en Lucas Hamming.

Kenneth Asporaat: Kentheater

Klassieke muziek, dans, spoken word, en video. Met deze aanvullende kunstvormen toonde Kentheater de wederopbouw vanuit het oogpunt van de huidige generatie. Artiesten vertelde over hun jeugd, en de verbondenheid met de stad. Op deze avond werd het bereik van het Schouwburg vergroot, en kwam het publiek uit alle delen van Rotterdam.

Voor een blik op de voorstelling bekijkt u de promotie film.

Rasheida Adrianus: Girls ‘n Cocktails

Na succesvolle uitzendingen in de VS en de Caribische eilanden is de talkshow Girls ’n Cocktails naar Nederland gekomen. In het Mainport Hotel werden de afleveringen opgenomen. Dit actualiteiten programma was in haar selectie van gasten en onderwerpen, zoals multiculturalisme, feminisme, de slavernij en de topvrouw in de 21e eeuw, een ware weerspiegeling van de diversiteit van de stad. De afleveringen zijn terug te vinden op Open Rotterdam, voor wie behoefte heeft aan discussies rond actualiteiten met een touch of glamour.

De afleveringen zijn terug te vinden op Open Rotterdam.

N’COR 2014-2015

Thijs Barendse, Mahasin Tanyaui, Ashley Elizabeth Nijland, Leal Arazzi van Heerwaarden en Tjeerd Hendriks: Bling Bling

Uit een voorliefde voor Rotterdam Zuid zette de n’COR deelnemers van vorig jaar een competitie op om een toevoeging te creëren voor de publieke ruimte: CANVAS .

Het idee dat hieruit won heet Bling Bling, ontworpen en geproduceerd door Atelier ARI.

Bling Bling is een vier meter hoge diamant, die is opgehangen aan een van de elevatoren van de Maassilo. Gemaakt van een ijzeren frame, aluminiumplaten en een spiegel laag is dit nieuwe monument het best te zien wanneer de zon om 11:00 boven de Maas raakt. Atelier ARI en de n’COR deelnemers hopen met de diamant een icoon te creëren die dit deel van Rotterdam belichaamt: een ruwe diamant.

Foto’s van de diamant en een interview met de ontwerpers vindt u hier.

2016-07 Foto n'cor

Reacties zijn gesloten.